Visie

Individualisering
Individuele vrijheid, zelfexpressie en autonomie zijn in mijn ogen waarden die voor velen steeds belangrijker worden. Mensen willen namelijk worden gezien als een uniek individu en niet als een 'kuddedier'. De paradox in het uniek willen zijn, is dat doordat iedereen uniek wil zijn, we toch veel op elkaar gaan lijken.
Ik vind het echter van belang dat we mensen ook al individu moeten gaan zien. Hiermee doel ik op vooroordelen en stereotypering (vluchtelingencrisis), maar ook op maatwerk. Maatwerk is iets dat tegenwoordig steeds minder voorkomt, doordat het in vele gevallen te duur is. In de zorg zie je een kleine tendens door het invoeren van het PGB, maar in andere sectoren komt het nauwelijks voor. Denk hierbij aan re-integratietrajecten die door gemeenten worden ingekocht en waaraan hele groepen werkzoekenden aan deel moeten nemen. Ik snap de gedachte er ook wel achter; Er moet fors bezuinigd worden binnen veel gemeenten. Hierom ben ik ook niet per se tegen het aanbieden van panklare trajecten, maar hierbinnen moet wel ruimte zijn om maatwerk te kunnen bieden. Vaak houden de vele regeltjes die we in Nederland hebben, ons hierin tegen.
Daarnaast is het zo dat er door individualisering de sociale controle afneemt, wat verharding van de maatschappij als gevolg heeft.

Verharding van de maatschappij
In mijn ogen wordt de wereld steeds harder. Zoals ik net aangaf komt dit onder andere door de individualisering; De sociale controle neemt af door onder andere het steeds minder voorkomen van de traditionele gezinsstructuren en de acceptatie van de jeugd van tegenwoordig. Echter is het niet alleen de jeugd, maar vrijwel de gehele maatschappij. Zo geeft Thijs (2016) aan dat Nederland zijn tolerantie aan het verliezen is. Als voorbeeld hiervan geeft hij dat steeds meer Nederlanders (laag, én hoogopgeleiden) meer in zijn gaan stemmen met negatieve vooroordelen over etnische minderheden.

Digitalisering
Een trend die me erg opvalt is de digitalisering van de samenleving. Onder deze digitalisering verstaan Bardoel, Romijn, Weltevreden & Raatgeverf (2014): Technologische ontwikkelingen zoals het groeiende gebruik van (vooral mobiel) internet door consumenten, de opbouw en ontsluiting van grote producten- én consumentendatabases (big data) en de ontwikkeling van allerlei sensoren in woningen, winkels en winkelgebieden. Zij doelen hiermee met name op online winkelen. Met digitalisering bedoel ik echter ook bijvoorbeeld online communiceren, online solliciteren, online leren en 'Het Nieuwe Werken'. Vrijwel alles gebeurt tegenwoordig digitaal en dat biedt vele kansen, maar ook bedreigingen.
Je ziet het bijvoorbeeld bij de V&D, die volgens kenners de kans hebben gemist om actief me een webwinkel aan de slag te gaan. Zij zijn inmiddels failliet, omdat velen voortaan online hun kleding kopen en doordat V&D een beperkt online aanbod had, te weinig inkomsten hieruit genereerden.
Ik ben van mening dat als het gaat om het inspelen op trends, dat je als organisatie selectief moet zijn. Weliswaar vind ik dat digitalisering een kans is die je niet mag missen. Het digitaliseren biedt voor verschillende doeleinden en verschillende branches, verschillende kansen. Daarnaast is het de generatie Z, en in een iets mindere mate de generatie Y, die niet anders gewend is dan het werken met digitale middelen. De generatie Y is op dit moment de arbeidsmarkt aan het betreden en zijn hier over het algemeen verder in dan de meeste organisaties. Ook met oog op de aanstaande vergrijzing is het denk ik belangrijk om het werk zo goed en efficiënt mogelijk te organiseren voor deze generaties. Zij zijn degenen die de economie straks draaiende moeten houden.
En zoals ik eerder noemde is er ook nog de social media. Ook Social media heeft een grote invloed op zowel de individualisering, als op de verharding van de maatschappij. Nederland is een stuk sneller, opener en ook directer geworden. Ook dit heeft weer voor- en nadelen.

Vergrijzing
Het is onze generatie die straks een grote groep ouderen op zullen moeten vangen, als het gaat om sociale zekerheid. Ook hierbij is digitalisering van belang. Enerzijds zullen ouderen wat langer moeten gaan werken, wat ook al gebeurt door middel van het ophogen van de AOW-leeftijd. Dit kan in mijn ogen aangezien ouderen over het algemeen vitaler zijn ten opzicht van een x-aantal jaar geleden en dus ook ouder worden.
Deze ouderen moeten echter mijns inziens ook meegenomen worden in de digitalisering. Hiermee bedoel ik met name de leeftijdscategorie 40-60. De generaties onder de 40 jaar zijn het al gewend om met de vele digitale middelen te werken en zijn hier over het algemeen zeer efficiënt mee. Efficiëntie staat vaak gelijk hoge productiviteit, maar ook aan lage kosten. Wanneer wij als Nederland zijnde productiever zijn, tegen lagere kosten dan zal dit goed zijn voor onze economie. Als de economie goed is, kunnen werkgevers ook hogere salarissen betalen (wat ze in mijn ogen dan ook zeker moeten doen). Wanneer het salaris van de gemiddelde Nederlander hoger is kan de sociale zekerheid gemakkelijker worden opgevangen.
Mijns inziens moet er dan ook worden geïnvesteerd in digitalisering.
Maak jouw eigen website met JouwWeb